Maansverduistering + Jupiter

Op 27 juli 2018 was er een gehele maansverduistering. De maan was al geheel verduisterd toen ik mijn camera opstelde op het platdak van ons pand. Na het handmatig scherpstellen en instellen diafragma en sluitertijd een paar testfoto’s gemaakt. De maan scherp in beeld en goed belicht. De camera stond ingesteld op alleen JPG. De instellingen waren als volgt; ISO-100, F4, 40mm en belichting 4 seconden. De timer staat op elke 5 minuten een foto.

Na 16 foto’s liep de maan uit het beeld. Met die 16 foto’s, gemaakt in dus 1 uur en 20 minuten, kan ik 1 foto maken waar je de maan uit de verduistering ziet komen.
In Lightroom zie ik de 16 foto’s in de ontwikkelmodus. Deze selecteer ik allen en klik rechtermuis en open alle afbeeldingen in Photoshop als lagen. In Photoshop selecteer ik alle lagen en zet deze op ‘Lighten’ (Lichter). Alle lichte delen van alle foto’s worden getoond en resulteert in een plaatje met alle maanstanden ineen. Nu terug naar Lightroom en enkele kleine aanpassingen in belichting en scherpte doorgevoerd. Het resultaat is 1 foto zoals hieronder.

De extra verrassing is de planeet Jupiter als heldere ster onder de maan. Bij het inzoomen op dit stukje zien we zelfs nog 2 maantjes van Jupiter. Bij elke 5 minuten verschuiven ze iets door hun draaiing om Jupiter.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord