Maan achter object

Op de smartphone heb ik een app voor fotografie, genaamd ‘PhotoPills’. Met deze app kun je diverse standpunten bepalen op een bepaald moment.
Voor deze sessie stond de televisietoren van Markelo op het programma. Hier wil ik dan een foto van maken bij opkomende volle maan, en zodoende dat de maan precies achter de toren zit op een bepaalde hoogte. Met de app kun je heel nauwkeurig bepalen waar je moet gaan staan en op welke afstand. 
Op 10 januari 2020 is het volle maan. De zetten we als datum in PhotoPills. Samen met collega van de Sterrenwacht Hellendoorn, Wim Baan, gaan we naar de berekende plaats.

De televisietoren is 148 meter hoog. Met PhotoPills bepalen we dat we de maan groot achter het object wil hebben, dus zullen we op grote afstand moeten staan en flink inzoomen op de maan/object. Op PhotoPills (schermfoto 1) zien we dat de maan (blauwe band) een grotere diameter heeft dan de toren. Ook zien we bij deze instelling dat de hoogte van de maan 121 meter zal zijn als deze precies achter de toren staat. De maan zal een schijnbare diameter hebben van 26,8 meter. Dat is meer dan de diameter van de toren, en dat is wat we willen, een grote maan.

Bij uitzoomen in PhotoPills (schermfoto 2) zien we waar we moet gaan staan met de camera. Het is op een afstand van 2,87 kilometer. Met een zoom van 300 mm komt alles mooi in beeld. Een grote maan achter de toren.

Echter, op het moment dat de maan achter de toren staat, komt er een wolk voorbij. Toch is de sessie met behulp van PhotoPills planner gelukt, want de maan stond precies daar hoe het berekend was.

Uitleg over een PhotoPills maan planning is hier te vinden.

Geef een antwoord